Godslastering in Ierland

Godslastering in Ierland

Niet alleen in streng-islamitische landen maar ook in West-Europa kun je gestraft worden voor godslastering.
In Ierland wordt de acteur en televisiepresentator Stephen Fry aangeklaagd voor godslastering in verband met een televisie-interview in 2015. Op de vraag wat hij tegen God zou zeggen als hij hem zou ontmoeten, zei hij:
“Hoe durft u een wereld te scheppen waarin zoveel ellende voorkomt die niet onze schuld is?

Het is niet goed. Het is uiterst, uiterst kwaadaardig. Waarom zou ik een wispelturige, boosaardige, stompzinnige God respecteren die een wereld schept die zo vol onrechtvaardigheid en leed is?... Ik zou zeggen: botkanker in kinderen? Waar is dat goed voor?” Want de God die het heelal geschapen heeft – als het door God geschapen is –  is duidelijk een maniak, een ongelofelijke maniak. Totaal egoïstisch. Moeten wij ons leven op onze knieën doorbrengen om hem te bedanken? Wat voor God zou zoiets doen?”
De Ierse blasfemiewet is in 2009 aangenomen maar is tot nu toe nooit toegepast, maar iemand uit het publiek heeft geklaagd en de politie doet nu een onderzoek. 2017, in Europa!
Blasfemie is strafbaar in Denemarken, Griekenland, Polen, Turkije en Rusland. In al deze landen zijn de afgelopen jaren mensen volgens die wetten vervolgd.
Hoe kan een ‘beschaafd’ Europees land protesteren tegen islamitische staten waar niet-moslims worden vervolgd?
(Bron: British Humanist Association)